Čokolada: Da li su
švajcarski naučnici osmislili novu vrstu ovog slatkiša
Ovaj proces je već privukao pažnju kompanija koje se bave
održivom hranom.
Izvor: Imodžen Fouks - BBC Njuz, Ženeva, Švajcarska
Čokolada: Da li su švajcarski naučnici osmislili novu vrstu
ovog slatkiša
Imodžen Fouks
Zamislite da uberete lepu sočnu jabuku - ali umesto da je
zagrizete, zadržite semenke, a ostatak bacite.
To je upravo ono što proizvođači čokolade tradicionalno rade
sa plodovima kakaovca - iskoriste samo zrna, a ostatak bace.
Ali, naučnici u Švajcarskoj su smislili način da naprave
čokoladu koristeći ceo plod kakaovca, a ne samo zrna i to bez upotrebe šećera.
Čokolada, koju su naučnik Kim Mišra i njegov tim razvili na
prestižnom Švajcarskom tehničkom institutu u Cirihu, sadrži pulpu ploda, sok i
endokarp, unutrašnji omotač semena.
Ovaj proces je već privukao pažnju kompanija koje se bave
održivom hranom.
Kažu da tradicionalna proizvodnja čokolade, koja koristi
samo zrna, a ostatak ploda kakaovca oblika izdužene dinje i veličine bundeve,
pun hranljivih materija, ostaje da truli na poljima.
Stvarne Vili Vonke koje žele da promene ukus čokolade
Zašto je tako lepo jesti čokoladu
Da li je crna čokolada stvarno zdrava
Ključ za novu čokoladu leži u njenom veoma slatkom soku,
koji kako kaže Mišra, ima "izrazit voćni ukus, pomalo nalik ananasu".
Ovaj sok, koji sadrži 14 odsto šećera, destiluje se da se
dobije visokokoncentrovani sirup kombinovan sa pulpom, a zatim se, da bi se
povećao nivo održivosti, meša se osušenim endokarpomkako bi se dobio veoma
sladak kakao žele.
Kada se žele doda semenkama ploda nema potrebe za šećerom u
postupku pravljenja čokolade.
Mišra smatra da je njegov izum poslednji od mnogih inovacija
švajcarskih proizvođača čokolade.
BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.
U 19. veku, Rudolf Lindt, iz poznate porodice proizvođača
čokolade Lindt, slučajno je izmislio ključni korak u pravljenju čokolade -
intenzivan postupak mešanja u kome se kakao masa mesi teškim klipnim valjcima
ili rotacionim lopaticama da bi se dobila glatka tekstura i smanjila kiselost.
Mešalica radi tokom noći, a sledećeg jutra se dobija masa
glatke teksture i slatkog ukusa.
Lindt
"Morate da budete inovativni da biste održali nivo
vašeg proizvoda ili ćete da pravite samo prosečnu čokoladu", kaže gospodin
Mišra.
Partner Mišre na ovom projektu bila je KOA, švajcarsko
startap preduzeće koje se bavi održivim uzgojem kakaovca.
Suosnivač startapa Anian Šrajber veruje da bi korišćenje
celog ploda kakaovca moglo da reši mnoge probleme ove industrije, od rastuće
cene zrna kakaoa do endemskog siromaštva uzgajivača kakaovca.
"Umesto da se svađate oko toga ko će dobiti koliki deo
kolača, vi napravite veću tortu i učinite da svi imaju koristi",
objašnjava on.
"Poljoprivrednici dobijaju značajan dodatni prihod
korišćenjem pulpe ploda kakaovca, ali se i značajan deo industrijske prerade
obavlja u zemlji porekla.
"Otvaraju se radna mesta, stvaraju se vrednosti koje
mogu da se rasporeded u zemlji porekla", dodaje.
Šrajber kaže da je "neodrživ" tradicionalni sistem
proizvodnje čokolade, u kom poljoprivrednici u Africi ili Južnoj Americi
prodaju njihova zrna ploda kakaovca velikim proizvođačima čokolade sa sedištem
u bogatim zemljama.
Imodžen Fouks
Ovaj model preispituje i nova izložba u Ženevi, koja
istražuje kolonijalnu prošlost Švajcarske.
Onima koji ističu da Švajcarska nikada nije imala kolonije,
Leticija Pinoja, koja se bavi istorijom čokolade, odgovara da su švajcarski
plaćenici kontrolisali kolonije drugih zemalja, a da su švajcarski
brodovlasnici prevozili robove.
Dodaje da naročito Ženeva ima posebnu vezu sa nekim od
najeksploatativnijih faza industrije čokolade.
"Ženeva je trgovinski centar, od 18. veka kakao se
doprema do Ženeve a odatle do drugih delova Švajcarske za potrebe proizvodnje
čokolade.
"Bez ove trgovine kolonijalnom robom Švajcarska nikada
ne bi mogla da postane zemlja čokolade, a kakao se ne razlikuje od bilo koje
druge vrste kolonijalne robe.
"Sva ta roba potiče iz ropstva", dodaje Pinoja.
Tamna strana čokolade: Koliko kakao utiče na životnu sredinu
Pojavila se čokolada sa čvarcima, na koje sve ukuse treba da
se naviknemo
Da li hrana može da poboljša vaš seksualni život
Danas je industrija čokolade mnogo više regulisana.
Proizvođači su dužni da prate ceo lanac snabdevanja kako bi
bili sigurni da u njemu nema dečjeg rada.
A, od 2025. godine, sve čokolade koje se uvoze u Evropsku
uniju moraće da imaju naznaku da zarad njihove proizvodnje nisu krčene šume
radi uzgoja kakaovca čiji je plod sastojak čokolade.
Ali, da li to rešava sve probleme?
Rože Verli, direktor udruženja švajcarskih proizvođača
čokolade Chocosuisse, kaže da i dalje ima slučajeva dečjeg rada i krčenja šuma,
posebno u Africi.
On strahuje da neki proizvođači, u pokušaju da izbegnu
izazove, jednostavno prebacuju njihovu proizvodnju u Južnu Ameriku.
"Da li ovo rešava problem u Africi?
"Ne. Pretpostavljam da bi bilo bolje da odgovorne
kompanije ostanu u Africi i pomognu da se situacija popravi", odgovara
Verli.
Zato on smatra da je nova čokolada razvijena u Cirihu
"veoma obećavajuća".
"Ako koristite ceo plod kakaovca, cene mogu da budu
bolje, tako da je to ekonomski interesantno za poljoprivrednike, a zanimljivo
je i sa ekološke tačke gledišta", dodaje.
Chocosuisse
Vezu između proizvodnje čokolade i životne sredine naglašava
i Anian Šrajber.
Trećina svih poljoprivrednih proizvoda "nikada ne
završi u našim ustima", naglašava on.
Ta statistika je još gora u slučaju kakaoa, ako se od ploda
koristi samo zrna.
"To je kao da bacite jabuku i iskoristite samo njene
semenke. To je ono što trenutno radimo sa plodovima kakaovca", dodaje.
Proizvodnja hrane podrazumeva značajne emisije gasova sa
efektom staklene bašte, tako da bi smanjenje bacanja hrane moglo da pomogne i u
borbi protiv klimatskih promena.
U tome čokolada, koja je luksuzan proizvod, možda sama po
sebi nije veliki čiinlac, ali i Šrajber i Verli veruju da bi to mogao da bude
početak.
Međutim, odgovori na ključna pitanja ostaju u laboratoriji.
Koliko će koštati ova nova čokolada?
I, najvažnije od svega, s obzirom da se ne dodaje šećer, već
samo prirodni sok ploda koji sadrži voćni šećer, kakav je zaista ukus?
Dve kockice crne čokolade svaki dan - ukusno, a dobro za
zdravlje
Čokoladom i povrćem protiv demencije
Čokolada je starija nego što se mislilo
Po mišljenju pisca teksta koji voli čokoladu, odgovor na
drugo pitanje je - iznenađujuće dobar.
Bogat i sladak ukus, sa primesama gorčine kakaoa koji bi
savršeno išao uz šoljicu kafe posle večere.
Trošak pravljenja ovakve čokolade može da predstavlja
problem zbog moći industrije šećera u svetu i izdašnih subvencija koje dobija.
"Najjeftiniji sastojak hrane uvek će biti šećer sve dok
ga subvencionišemo", objašnjava Kim Mišra.
"Za tonu šećera plaćate 500 dolara ili manje",
dodaje.
Pulpa i sok ploda koštaju više, pa bi nova čokolada, za
sada, bila skuplja.
Ipak, proizvođači čokolade u zemljama u kojima se uzgaja
kakaovac, od Havaja preko Gvatemale do Gane, kontaktirali su Mišru da se
raspitaju o novoj metodi pravljenja čokolade.
Chocosuisse
U Švajcarskoj, neki od većih proizvođača, među kojima je i
Lindt, počinju da koriste plod kakaovca kao i zrna, ali nijedan od njih do sada
nije preduzeo korake da potpuno izbaci šećer.
"Moramo da pronađemo smele proizvođače čokolade koji
žele da ispitaju tržište i voljni su da doprinesu proizvodnji održivije
čokolade", kaže Mišra.
"Onda možemo da menjamo sistem", dodaje.
Možda će se takvi smeli proizvođači naći u Švajcarskoj, koja
godišnje proizvede 200.000 tona čokolade, a vrednost njene industrije ovog
proizvoda je procenjena na dve milijarde dolara.
Rože Verli iz udruženja Chocosuisse smatra da će budućnost
biti održivija, ali svetla.
"Mislim da će čokolada u budućnosti i dalje imati
fantastičan ukus", tvrdi on.
"I mislim da će u budućnosti potražnja rasti, jer se
povećava broj ljudi u svetu", kaže.
A da li će oni jesti švajcarsku čokoladu?
"Naravno", odgovara on.
***
Komentar
***
https://www.imdb.com/video/vi2733547033/?playlistId=tt0241303&ref_=tt_ov_vi
Chocolat trailer
https://www.youtube.com/watch?v=RCS4lxoxBPI
Chocolat Original Soundtracks
Uz ovu dobru vest za ljubitelje
čokolada - preporuka, pogledati
majstorski film (drama, romansa, komedija) "Chocolat" , režija Lase
Halstrem. Kada Vijan (Žilijet Binoš), tajanstvena strankinja, stigne sa ćerkom
u miran francuski gradić u zimu 1959., niko nije mogao ni da zamisli koji će
uticaj ona imati na tu tradicionalnu zajednicu. Vijan otvara vrlo neobičnu
prodavnicu čokolade, prepunu slatkiša kojima je teško odoleti, i to odmah preko
puta crkve. Njena sposobnost da prepozna tajne želje svojih kupaca i zadovolji
ih s tačno odabranim slatkišem, nagoni građane da popuste iskušenju. Tamošnji plemić
i vođa grada zapanjen je iskušenjima koje Vijan postavlja pred lokalno
stanovništvo sa svojim delikatesima. U bojazni da će to uništiti moral
stanovništva u njegovom gradu, suprotstavlja se Vijan te pokušava građanima
zabraniti ulazak u njenu radnju, nadajući se da će je to zauvek oterati iz
njihovog grada. Ali u gradić dolazi još
jedan stranac, Rouks (Džoni Dep), te on i njegovi ljudi udružuje snage sa Vijan
da oslobode grad, pa tako dolazi do dramatičnog sukoba između onih koji
preferiraju stare navike i onih koji uživaju u novootkrivenom ukusu užitka
čokolade!
Zoran Stokić
1.09.2024.
Нема коментара:
Постави коментар